Kilis Türkiye’nin en küçük yüz ölçümlü ve az nüfuslu illerinin başında gelir. Suriye iç karışıklığından önceleri 100 binden daha az bir nüfusa sahip bir şehirdi.
Mezopotamya’nın ayak kısmını oluşturan bir bölgenin eski uygarlıkları üzerine kurulu bu şehir, geçmişinde yoğun olarak, Türkmen, Kürt, Arap, Yahudi, Hristiyan gibi toplumlara ev sahipliği yapmıştır.
Farklı toplumla ve kültürlerin etkisi ile oldukça zengin bir yemek çeşitliliği vardır. Bu sadece yemek olarak anlaşılmasın, yöresel lezzetlerin tümü için geçerlidir.
Kilis’te ne yenir ?Bazı şehirlerin kahvaltı kültürü gelişmiş olmasına karşın, toplumumuz zengin ve bol bereketli bir coğrafyada olduğu için, sabah kahvaltısı da etli yemek ile başlanır, öğle yemeği de etli olur, akşam yemekleri de etli şekilde olur.
Güzel bir Kelle-paça çorbası ile kahvaltı yaparsanız, enerjik ve besleyici bir başlangıç yapmış olursunuz.
Kilis küçük bir yerleşim olduğu için, genellikle araçla gezmek zor olacaktır. Yaya olarak daha fazla ara sokaklara girip, dolaşma imkanınız olur.
Yürümekten yorulduğunuz zaman, Akcurun çınar altı kahvehanesinde bir melengiç kahvesini içebilirsiniz.
Kısa bilgiBurada oraya gittiğinizde sizden ricam yolun hafif bir yokuş olmasına dikkat etmenizdir. O yokuş düz bir yol olsa Suriye sınırına kadar devam eder.
Ayrıca, Akcurun diye anılan semtin mahalle adı, okçular mahallesidir. Bu okçular mahallesi de sıradan bir isim değildir.
Şehir’in korunmasında okçuların oraya yerleştirilmesi ile bu isimle anılmış ve kütüklere bu şekilde geçmiştir.
Yani gittiğiniz bu semt nice kahramanlık ve acıya şahit olmuş, kim bilir belki de oradan kanlar süzülerek, sizin çıktığınız o yokuştan aşağıya inmiştir.
Kilis Katmeri yemeyi unutmayınızKahvaltıdan birkaç saat sonra sizi kaymaklı ince hamurlu bir katmer yemeye davet ediyoruz. Cumhuriyet caddesinde birkaç katmer yapan işletme var. Oralarda, güzel bir katmer yiyebilirsiniz. Katmer yapılırken videoya çekip, anı olarak saklamanızı ve sosyal medya üzerinden paylaşım yapıp çevrenize bu lezzeti anlatmanızı sizlerden rica ediyoruz.
Öğlen yemeği yaklaşıyor, şehirde hazırlıklar artıyor. Lokantaların önünde kalabalık insanları görebilirsiniz.
Kilis yemek çeşitlerini ilk başta sıralayalım;
Lokantalarda bulabileceğiniz;
Yemeklerin kralı ‘Kilis Tava’ Oruk Kübbülmüşviyye Şeyhıl- mahşi Mumbar Dolması Lahmacun İçli köfte (Kıymalı – etli köfte) Firik pilavı ÖcceBu yemekler şehirde birkaç lokantada bulabileceğiniz özel yemeklerdir. Tarihi Odun pazarı caddesinde bulunan nezih mekanlar mevcuttur. Orada istediğiniz mekanda güvenle yemek yiyebilirsiniz.
Bunlardan birisi
Yaren Taş mekanlarDiğeri ise
Eski Hamam Restoranttır.Tarihi odun pazarında bulunan bu otantik ve tarihi lokantalar gerçekten en iyi ustalar ve eskimeyen tariflerle sizlere en iyi yemek deneyimini yaşatacaklardır.
Kilis yemeklerine fiyat olarak ne kadar öderim ?Ortalama hesap olarak çok büyük tutarlar gelmez. 2018 şartlarında 40-50 tl civarında bir meblağa bu lezzetli ürünlerin hepsini masanıza istersiniz ve teker teker tatlarına bakabilirsiniz.
Öğlenden sonra havalar ısınmaya başlar ve şehirde hayat yavaşlamaya başlar, bu Arap kültüründen gelen bir gelenektir.
Sizde isterseniz bu arada saklı bahçe diye anılan mekana gidebilirsiniz. Eğer tütün kullanıyorsanız, güzel çardak altında bir nargile keyfi yapabilirsiniz. Zaten saklı bahçe denilen yer, yaren taş mekanların ve eski hamam restoranın yanında bulunur.
Yemek çeşitleri sadece bu kadar mı ?Yazımızda yemek çeşitlerimizin çok olduğunu vurguladık fakat 10 tane civarında yemek ismi verdik sizlere.
Buradaki önemli nokta;
Evlerde yapılan özel yemekler İşletmelerde ve lokantalarda yapılan yemeklerEvlerde insanların yaptıkları yemekleri lokantalar bulundurmuyorlar. Eğer Kilis’te tanıdık veya akrabanız varsa diğer yemek çeşitlerinden yaptırabilirsiniz.