Zeytinyağı; zeytin meyvesinden gelen lezzet, aroma, koku gibi tüm özellikleri gözetir.
Zeytinyağı, elde edildiği gibi dolaysız ve natürel olarak harcanan tek yağdır.
2.Zeytinyağı; Akdeniz perhizinin esasıdır.
Sıhhatli ve balanslı yapılacak bir perhizde zeytinyağının günlük tüketimi önerilmektedir.
Düşük oranda katı yağlı bir beslenme biçimi yerine zeytinyağı bakımından zengin bir beslenme biçimi daha çok ve uzun süreli kilo kaybına neden olur.
Riviera zeytinyağının özellikle pişirme operasyonunda kullanılması nasihat edilmekte iken, tabii sızma zeytinyağının tadı ve aromasından daha çok yararlanmak için pişirmeden harcanması önerilmektedir.
3.Zeytinyağının içerisinde bulunan yüksek ölçüdeki Oleik Asit esas yağ asididir.
Zeytinyağı, tekli doymamış yağ asitlerinden oleik asit ölçüsünün yüksek olması sebebiyle en sıhhatli yağdır. Araştırmalar, tekli doymamış yağların, kolesterolün hakimiyet edilmesine destekçi olduğunu göstermektedir.
4.Zeytinyağı harikulade bir antioksidan kaynağıdır.
Zeytinyağının içinde bulunan yüksek seviyedeki oleik asit, polifenoller ve vitaminler ihtiyarlamaya karşı savaş açar. Beyin hücrelerimizin gözeticisidir ve alzheimer gibi hastalıkların gelişimini önler.
5.Zeytinyağı tüketimi, kalp ve damar hastalıklarını önlemeye destekçi olur.
Zeytinyağı tüketimi; kandaki toplam kolesterol ve LDL makûs kolesterol seviyesini düşürür. Aynı zamanda HDL iyi kolesterol seviyesini değiştirmez, hatta onu yükseltebilir.
6.Zeytinyağı; en natürel cerahat önleyicidir.
Tabii sızma zeytinyağının içinde bulunan polifoneller cerahat önleyici tesire sahiptir.
7.Zeytinyağı; bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Zeytinyağı tüketimi; mikroorganizma, bakteriler ve virüslerden gelen dış ataklara karşı bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
8.Zeytinyağı; kızartmalar için en iyi yağdır.
Zeytinyağı; kapsadığı oleik asit seviyesinin yüksek olması nedeniyle öbür nebatsal ve hayvani yağlara göre daha kararlıdır. Bu sebeple kızartma sıcaklığında zeytinyağının yapısı bozulmaz. Yiyeceklerin kızartma sıcaklığı
180 °C, zeytinyağının yanma sıcaklığı 200 °C ‘nin üzerindedir.
Zeytinyağı; öbür nebatsal ve hayvani yağlara göre kızartmaların yiyecek bedelini gözetmektedir.
Zeytinyağı ile yapılan kızartmalarda yemeğin yağı emmesi önlenmektedir.
9.Zeytinyağı; makûs kolesterolü eksiltir.
Kolesterol, hayvansal kaynaklı yiyeceklerde bulunan yağlı bir maddedir. Yüksek ölçüde hayvansal yağ kapsayan yemek alışkanlıkları, kalp-damar hastalıklarının başlıca tehlike etkenlerinden biri olan kandaki kolesterol oranını yükseltir. Zeytinyağı tüketimi; LDL makûs kolesterolü eksiltir, HDL iyi kolesterol seviyesini değiştirmez, hatta yükseltebilir ve kan tazyikini hakimiyet eder.
10.Zeytinyağı; en iyi sindirim tertip edicidir.
Zeytinyağı tüketimi, yemeğin ve mide akışkanlarının mideden yemek borusuna geçiş reflü tehlikesini eksiltir.
Zeytinyağının midede sindirilmesi ve bağırsak içinde emilimi basittir.
11.Zeytinyağı; natürel cilt canlandırıcıdır.
Kapsadığı E vitamini ve antioksidanlar ile ıslatıcı, besleyici ve canlandırıcıdır.
12.Zeytinyağı; minerallerin emilimini yardımlar.
Kapsadığı A,D,E ve K gibi bir hayli vitaminler sayesinde kalsiyum, fosfor, magnezyum ve çinko gibi minerallerin emilimini teşvik eder. Minerallerin ve özellikle kalsiyumun emilmesi, kemiklerimizin sıhhatli kalmasını sağlar. Bu sebeple zeytinyağı tüketimi, çocukluk yarıyılı süresince kemik gelişimi için verimlidir ve yaşlılık yarıyılında kalsiyum kaybını hudutlandırır.
13.Zeytinyağı; kilo vermenize destekçi olur.
Düşük oranda katı yağlı bir beslenme biçimi yerine zeytinyağı bakımından zengin bir beslenme biçimi daha çok ve uzun süreli kilo kaybına neden olur.
14.Zeytinyağı; kan şekeri hakimiyetini sağlar.
Zeytinyağı bakımından zengin bir beslenme biçimi şeker hastalığının rehabilitasyonunda yalnızca iyi bir seçenek değildir, hastalığın başlamasını önlemeye veya geciktirmeye destekçi olur. Zeytinyağı tüketimi; kan şekeri hakimiyetini sağlar, insülin mukavemetini ve onun mümkün hasarlı tesirlerini maniler.
15.Zeytinyağı gebelik ve çocukluk dönemini harcanabilir.
Anne sütünde bulunan E vitamini ve oleik asit zeytinyağında da bulunmaktadır. Bu içeriği ile zeytinyağı anne karnında ve doğumdan sonra bebeğin gelişimini desteklemekte, hamile ve emziren annelere özellikle bereket sağlamaktadır. Çocuk beslenmesinde yağlar hayatsal bir rol oymaktadır. Zeytinyağı, bu açıdan da bırakılmaz bir yiyecektir.