Kişilerin yediklerinden içtiklerinden zevk almalarını büyük ölçüde kısıtlayan, bununla birlikte da hakikaten acı verici olan ağız yaraları birçok sebepten oluşabilmektedir. Her insanın başına ne olursa olsun gelen sorunlardan olan ağız yaralarının iyileşme süreci bazen çok kısa bir süreçte bazen ise oldukça sancılı bir uzunlukta devam edebilir. Ağız yaraları aft olarak da bilinmektedir. Bu ağız yaraları doku bozukluklarından meydana gelmektedir. Ağız temizliğine yeterince önem vermemek, aşırı sıcak veya soğuk yiyecek içeceklerin tüketilmesi benzer biçimde daha birçok sebep ağız yaralarına sebep olabilmektedir.
Yanağınızı bilmeden anlık bir hareketle ısırdığınızda da son derece acılı bir süreç olarak ağız yaraları oluşabilmektedir. Sadece ağız yaraları uçuk ile karıştırılmamalıdır. Ağız yaraları ağzın içinde ortası beyaz ya da sarı renkte olan oluşumlardandır. Ayrıca erkeklerde ağız yaralarının oluşma riski, kadınlara bakılırsa daha yüksek olarak belirlenmiştir.
Belirtileri
Ağız içinde hafifçe bir çıkıntı, son derece acılı ve ağrılı noktacıklar ağız yaralarının oluşma süreçleridir. Ağız yaralarının oluşmasına sebep olan ilk konum yeterince temiz ve sağlıklı bir ağza sahip olmamaktan kaynaklanmaktadır. Ek olarak ağız yaraları devamlı yenilemeye, uzun süre boyunca iyileşmemeye devam ederse bazı kanser türleri için de belirti sayılabilmektedir.
Ağız yaralarının oluşumunu ortadan kaldırmak veya bu riski en aza indirmek için beslenmeye özen gösterilmesi gerekmektedir. Sık antibiyotik kullanımı da bu yaraların oluşumu tetiklemektedir.
Tedavisi
Ağız yaralarını iyileştiren en etkili yöntemlerden biri halk arasındaki yaygınlığı ile de bilindiği üzere karbonat ile bölgenin temizlenmesi olmaktadır. Ağız içinde yara üstüne karbonat uygulaması acıyı ve ağrıyı alarak bireyin rahatlamasını sağlayabilir.
Bunun dışında tuz ve suyun karıştırılarak bununla gargara yapılması da son aşama yaygın olan bir öteki yöntemdir. En başta hafif bir acı duyarak kaşıntı ve yanma hissini yaşatsa da kısa süre sonra yaranın ortadan kalkmasına büyük ölçüde katkı sağlamaktadır.
Bir diğer tedavi yöntemi olarak ayva meyvesi de tüketildiği yada komposto olarak içilmesi halinde ağız yaraları için iyileştirici etkiye sahiptir. Ayva meyvesinin tüketimi de kısa sürede ağız içi yaralarından kurtulmayı sağlayabilecektir.
Bu şekilde evde uygulanabilecek yöntemlere ek olarak eczanelerden temin edilebilecek ağız yaraları için kremler de tedavi sağlamaktadır. Buna gargaralar da eklenebilir.
Bitkisel poşet çayların da ağız yarasının üzerine uygulanması, iyileşme sürecini hızlandıracak şekilde tesir etmektedir. Tüm bu yöntemler uygulanmasına karşın eğer ağız yaralarınızda iyileşme yada küçülme yoksa kesinlikle zaman kaybetmeden doktora başvurmanız gerekebilir. 1 santimetre’ den büyük boyutlarda seyreden ağız yaraları bununla beraber da uzun süre olmasına karşın iyileşme göstermeyen ağız yaraları son aşama tehlikeli olabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında hemen bir uzmana danışmak gerekmektedir.
UYARI !
İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.