Kepek Nedir ve Neden Olur? Faydalı Olan Yağlar Nelerdir ?

Kepek Nedir ve Neden Olur?

Kişisel bakım oldukça önemlidir. Bakımlı olmanın yolu ise öncelikle hijyenden geçer. Ancak kişisel bakıma ve temizliğe ne kadar dikkat edersek edelim bazı durumlarda iş tamamen kontrolümüzden çıkabilir. Kepek de bunlardan bir tanesidir. Özellikle koyu renk kıyafetler giydiğimizde omuzlarımıza düşen beyaz kepekler bir anda tüm cazibenizi yok edebilir. Kepek, toplumda yaygın olarak görülen bir saç derisi sorunudur. Çevresel faktörlerden kötü beslenme alışkanlıklarına ve hatta strese kadar pek çok faktör kepek sorununa yol açabilir. Kepeklenme sorunu daha çok ergenlik döneminde görülse de ilerleyen yaşlarda da kaşıntı ile birlikte sıkça görülebilir. Kepek sorunu saç derisinin yanı sıra kirpik, kaş ve kulaklarda da görülebilir. Ancak bu tip durumlar genellikle sedef hastalığı ve seboreik dermatit gibi deri hastalıklarının habercisi olduğundan bir an önce doktora başvurulmalıdır.

kepek.jpg


Saçlar arasında görülen pul pul olmuş ölü derilere kepek adı verilir. Dışarıdan bakıldığında kötü bir görünüme neden olan kepek sorunu, sanki saçlar kirliymiş ve kişi bakımsızmış izlemine yol açar. Kepeklenme, aslında cildin kendini yenileme sürecidir. Bu süreçte cildin kendini yenilemesi için bir yandan yeni hücreler oluşurken diğer yandan ölü deri hücreleri atılır. Bu durumun daha hızlı ilerlemesi ve ölü hücrelerin birikmesine bağlı olarak kepeklenme gözle görülür bir hal alır. Bir de saçlar sık sık yıkanmıyorsa ölü deriler atılamaz ve kepekler daha da belirginleşir. Ancak kepeklenme sorunu her zaman için hijyenle ilgili olmayabilir. Ciltte yağlanmasedef hastalığı ve malasezya mantarı gibi cilt hastalıkları kepek sorununa neden olabilir.

kepekli-sac-derisi.png


Kepeklenme sorunu birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Mevsim değişiklikleri, Stresyorgunluk gibi unsurlar kepeğe neden olan başlıca faktörlerdendir. Ancak en çok karşılaşılan nedenlerden biri yanlış şampuan ve saç bakım ürününün kullanılmasıdır. Saç ve deri yapınıza uygun olmayan kozmetik ürünleri kullanmanız durumunda kepek problemi ortaya çıkabilir. Ayrıca az su içmek ve dengesiz beslenmek kepeğe neden olan faktörlerden bir diğeridir. Biotin, çinko, omega3, A, D ve E vitamini eksikliklerinin de kepeğe yol açtığı ifade edilmektedir.

kepek-neden-olur.jpg

Kepekler için doğal tedavi yöntemleri şunlardır;


1. Aloe Vera

Aloe veranın faydaları saymakla bitmez. Şifa kaynağı olarak nitelendirilen aloe vera, insan sağlığının birçok alanında fayda sağlamaktadır. Günümüzde birçok saç bakım ürününün içeriğinde aloe veraya rastlamak mümkün. Saçları yumuşatan aloe vera, aynı zamanda saç köklerini güçlendirir ve koparak dökülmelerin önüne geçer. Kepek sorunun nedenlerinden biri kuru saç derisidir. Aloe vera, kuru saç derisini yumuşatarak kepek sorununu ortadan kaldırır. Aloe verayı duş öncesinde saçlarınıza masaj yaparak uygulayınız. Masaj sonrasında 10 dakika bekletin ve durulayın. Bu uygulamayı kepek sorunu tamamen ortadan kalkana kadar uygulayabilirsiniz. Ancak bu süreçte nemlendirici özelliğine sahip şampuan kullanmanızı öneririz. Aksi halde her gün saçlarınızı yıkamanız ve şampuanlamanız kuruluğa neden olabilir.

aloe-vera-019.jpg


2. Elma Sirkesi

Kullanım alanı bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan elma sirkesi, saç sağlığında oldukça önemli bir yere sahiptir. Antibakteriyel özelliğine sahip olan elma sirkesi, aynı zamanda saçın yapısıyla uyumlu pH seviyesine sahiptir. Bu özelliği sayesinde saça doğal bir parlaklık ve yumuşaklık kazandırır. Kepek sorununa karşı elma sirkesini rahatlıkla kullanabilirsiniz. 2 ölçü suya 1 ölçü elma sirkesi ekleyerek elde ettiğiniz karışımla kafa derinize masaj yapınız. Yaklaşık 20 dakika beklettikten sonra sadece suyla durulayınız. Bu uygulamayı her duş sonrasında yapabilirsiniz.

elma-sirkesi-011.jpg


3. Çay Ağacı Yağı

Oldukça faydalı yağlardan biri olan çay ağacı yağı, saç ve saç derisini derinlemesine temizler ve arındırır. Antiseptik, antibakteriyel ve antifungal özelliğe sahip olan çay ağacı yağı, saç derisini mantar ve bakterilerden arındırarak saçın temiz kalmasını sağlar. Ayrıca saç derisindeki yağ oranını dengeleyerek saç derisinin kurumasını ve dolayısıyla kepek oluşumunu önler. Çok güçlü bir yağ olan çayı ağacı yağı, hassas cilt yapısına sahip kişilerde alerjik tepkilere yol açabilir. Bu nedenle mutlaka taşıyıcı yağlar ile inceltilerek kullanılmalıdır. Ayrıca şampuanınıza 1-2 damla çay ağacı yağı damlatarak etkilerinden faydalanabilirsiniz.

elma-cay-agaci-yagi.jpg


4. Lavanta Yağı

Lavanta yağı, hoş kokusuyla bilinen ve sevilen bitkisel yağlardan biridir. Sakinleştirici özelliğiyle bilinen lavanta yağı, cilt ve saç sağlığına önemli katkılarda bulunmaktadır. Ayrıca birçok kozmetik ürünün içeriğinde de lavanta yağına rastlamak mümkün. Sıkılaştırıcı özelliğe sahip olan lavanta yağı, saç derisinin sıkılaşmasını sağlayarak derinin daha pürüzsüz ve sağlıklı olmasını sağlar. Lavanta yağı badem yağı gibi taşıyıcı yağlar ile karıştırılarak uygulandığında kepek probleminden kurtulmaya yardımcı olur.

lavanta-yagi-001.jpg


5. Biberiye Yağı

Antibakteriyel ve antifungal özelliğe sahip olan biberiye yağı, oldukça etkili bir yağdır. Sağlığın pek çok alanında fayda sağlayan biberiye yağı, bakteri ve mantar oluşumunu engelleyerek saç derisini canlandırır ve iyileştirir. Biberiye yağı mutlaka susam yağı veya jojoba yağı gibi taşıyıcı yağlar ile karıştırılarak uygulanmalıdır. Taşıyıcı yağlar ile inceltilmiş biberiye yağını saç derisine masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Biberiye yağı, her tip saç için uygundur. Ancak saç rengi konusunda açık renkli saça sahip kişilere biberiye yağı önerilmez. Biberiye yağının saç rengini bir iki ton koyulaştırdığı bilinmektedir. Ayrıca hamilelerin, epilepsi ve tansiyon hastalarının biberiye yağı kullanımından kaçınmaları önerilir.

biberiye-yagi.jpg


6. Nane Yağı

Ferahlatıcı etkiye sahip olan nane yağı, cildi yatıştırır. Kepek nedeniyle kaşınan, pul pul olan ve tahriş olmuş cildi rahatlatır. Kepeğin yanı sıra kaşıntı ve kızarıklığı da gideren nane yağı, aynı zamanda oldukça güçlü bir antiseptiktir. Yağlı saç derisi kepek oluşumunu tetikleyen faktörlerden biridir. Nane yağı, saçtaki fazla yağ üretimini durdurarak yağ dengesini sağlamaya yardımcı olur. Ancak nane yağı hamilelere, 7 yaş altındaki çocuklara ve mentole hassasiyeti olanlara önerilmez.

nane-yagi-004.jpg


7. Zeytinyağı

Kepekten kurtulmak için en basit ev çözümlerden biriside zeytinyağıdır. Zeytinyağı, kepek problemi için kalıcı bir çözümdür. Zeytinyağı aynı zamanda kuru cildi nemlendirir ve saç derisi kuruysa bir taşla iki kuş vurmuş olursunuz. Kafa derinize bir miktar zeytinyağı dökün. Sonra sıcak su ile ıslatılmış ve sıkılmış, sıcak havluyu başınıza sarın. Daha sonrasında 40 dakika bekleyin ve her hafta bu uygulamayı tekrarlayın.

zeytinyagi-024.jpg


8. Limon Suyu

Yağlı ve kepekli saçlardan kurtulmak içinlimon suyunu denemelisiniz. Bu kür saçların pH seviyesini dengelerken aynı zamanda saç derisine yerleşmiş mantarın büyümesine de engel olur. Duş almadan 20 dakika saçınızı limon suyuyla ıslatın ve bekletin

limon-suyu-001.Jpeg

 

UYARI !
İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

Kaynak:https://www.neoldu.com/kepek-problemine-bitkisel-cozumler-16026h.htm
Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
Kategoriler
Doğal Bitkiler & Tedavi Yöntemleri Zeytinyağı Doğal Şekerleme Kilis Tanıtım Rehberi Doğal Ürünler Doğal Kişisel Bakım
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.