Güneşte Kuruyan Salça: Biberler çekildikten sonra bir miktar pişirilir ve hemen sonra büyük tepsilerde güneşin altında 1-2 gün bekletilir.
Güneşte Kurumayan Salça: Biberler çekildikten sonra, bir miktar pişirilir ve güneş görmeden hemen kovalara konulur.
Arasındaki fark ise Güneşte kuruyan bir miktar daha kuru ve güneş görmeyen bir miktar daha cıvık olmasıdır.
Kilisten gelsin olarak şehrimizde yaptırdığımı ve güneşte beklettiğimiz salçaları Türkiye’nin her şehrine gönderiyoruz. Kilisten gelsin adresinden satın alabilirsiniz.
Evet ! Ev salçamız tamamen kadınlar tarafından temiz koşullarda yapılmaktadır. İşyerimize gelip ürünü alan müşterilerimiz bu ürünün kalitesine hayran olup bir daha hep aynı salçayı almaktadırlar.
Normal salçalar gibi bir miktar kaya tuzu bulunmaktadır.
Siparişim Nasıl Bir Ambalajda Gelir ?
İlk fotoğrafta gördüğünüz ayçiçek bidonuna koyulu şekilde gelir. Kolinin içerisinde sağlam şekilde yerleştirilir ve hasar görmemesi için, iyice sağlam olarak paketlenir.
Cam kavanoz daha sağlıklı değil mi ?
Cam kavanozlarda gönderi yaptığımızda hem kavanoz kırılıyor hemde salça komple çöpe dökülüyor, bunun için 2-3 gün de olsa plastik ambalajda göndermek daha mantıklı oluyor.
Salça lezzetli mi ?
Salçamız marketlerde satılan teneke kutu salçalar gibi tatsız, tuzsuz değildir. Ekmeğe sürdüğünüzde bir lezzet alırsınız, makarnaya koyduğunuzda sadece renk olarak değişmez, lezzetide çok fazla değişir. Kahvaltılarda cevizle karıştırılıp acuka tarzı lezzetli atıştırmalık yapabilirsiniz.
Biber ve domatesten yapılan 2 çeşit salçamız vardır. Bu sebzelerimiz yaz sıcağında olgunlaştıktan sonra temmuz ve ağustos aylarında hasat edilirler. Evlerde ve salça çekme dükkanlarında yıkanır, bölünür ve tuzlandıktan sonra makinede çekilir. Çıkan püre kıvamındaki salça kaynatarak veya güneşte bekletilerek suyunun çekiştirilmesi ile lezzetli kıvamına ulaşır.
Evlerde yaz aylarının sonuna doğru kışlık salça için telaş başlar. Her hane kendi ihtiyacı kadar salça yapımı için yardımlaşarak sonbahar yağmurları başlamadan salçasını güneşin altında çekişmesi için günlük 3-4 defa karıştırır. Ev yapımı salçaların lezzetli olmasının ana nedeni, güneşin altında bekletildiği için daha lezzetli ve sert kıvamda olmasındandır.
Acı biber salçası yazın sıcağında iyice olgunlaşıyor ve acılığından kan kırmızı renk alıyor. Hasat edilince ise köylü bayanlar tarafından 2-3 kat eldiven giyilerek sapından ve tohumlarından ayrılıyor. Zehir gibi olan bu biberler direkt cilde temas edince çok uzun süre yanma hissi yaşatıyor.
Acı veya tatlı biberler makinede çekildikten sonra ister bahçelerde odun ateşinde kaynatılarak pişirilme yöntemi ile hazırlanır, isterse güneşin altında bekletilerek daha uzun bir sürede suyu buharlaştırarak hazırlanır. 2 türlü de lezzetli olan Biber salçası afiyet ile tüketilebilir.
Hatay salçası, Antep salçası, Kilis salçası birbirine benzer lezzetlere sahiptir. 3 İl birbine komşu il olması sebebi ile kültürel olarak birbirine çok yakındır. Antep salçası satın almak için elmacı pazarında tarihi dükkanlara uğramanız faydanıza olacaktır. İsterseniz online olarak web sitemizden sipariş verebilirsiniz.
Domates salçası her evde istisnasız bulunmaktadır. Biber salçası tercih meselesi olsada domates hafif lezzeti ile yemeklere renk ve lezzet vermektedir. Domates salçası çeşitlerimiz ile yılın her mevsiminde müşterilerimize doğal ve ev yapımı domates salçası gönderimi yapıyoruz.
Market salçası diye tabir ettiğimiz konserve salçaları bozulmaması için kimyasal kullanma durumu olduğundan lezzetleri bizim salçalarımız gibi olmuyor. Fabrika toplu üretim olduğu için standart üretim yapıyor. Bizler ise Kilisten gelsin olarak üretimimizi kendi imkanlarımız doğrultusunda yapıyoruz. Salçalarımıza tuz ekliyoruz, güneşte bekletiyoruz, üzerine çok ince bir tabaka zeytin yağı ekliyoruz ve güneş görmeyecek depolarda beklemeye alıyoruz.
Ev yapımı Domates Salçası kilo fiyatı : 35 TL