Bitkinin meyvesi olan kapsülde, çok sayıda tohum bulunur. Haşhaş yağı, tohumların %40-45'ini meydana getirir. Haşhaş yağı, kaliteli, yemeklik, bitkisel bir yağdır. Tohumların yağı çıkartıldıktan sonrasında kalan küspe hayvan yemi olarak kullanılır ve hayvanın sütündeki yağ oranını arttırır. Meyve kabuğundan 20 kadar alkaloid elde edilir. Bunlar afyon türevleri olan; morfin, kodein, narkotin, papaverin gibi uyuşturucu olarak ve tıpta da ağrı kesici ve uyku verici kullanım alanı olan maddelerdir.
Birleşmiş Milletler denetiminde yasal ana üretici olarak Türkiye, Hindistan, Avustralya, Fransa, İspanya, Macaristan’da haşhaş ekimi yapılmaktadır. Ek olarak Türkiye ve Hindistan Birleşmiş Milletler tarafınca geleneksel haşhaş üreticisi ülkeler olarak kabul edilmektedir. Sadece dünyada yasadışı olarak haşhaş üretiminde artış görülmektedir. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi tarafınca meydana getirilen açıklamalarda Afganistan'da yapılan önleme çalışmalarına karşın 200.000 hektarın üzerinde alanda haşhaş ziraatı yapılmaya başlanmıştır[1].
Haşhaş tohumlarının en önemli sağlık yararları arasında cilt ve saç sağlığını iyileştirme, bağışıklık sistemini artırma, kalp sağlığını koruma, hanım doğurganlığını artırma, kan akışını artırma, sindirimi düzenleme, kemikleri güçlendirme şeklinde özellikleri yer alır.
Haşhaş ekonomik kıymeti olan kapsül ve tohum olmak üzere iki önemli alanda üretilmektedir. ... Ülkemizde ise en fazla üretilen sarı beyaz ve mavi tohumlu haşhaş çeşitleri mevcuttur ülkemizde üretilen bu haşhaşların bir kısmı çiftçilerin gereksinimlarını ayrılmakta önemli bir kısmı da özgür piyasada işlem görmektedir.
Tohumlardan elden edilen haşhaş yağı, devasa yükseklikte oranda omega-3 yağ asidi barındırmaktadır.
Bilindiği üzere, Omega 3 de beyin ile kalp sağlığı için fazlaca örutubet arz etmektedir.
Haşhaş yağı, yemeklik olarak da kullanılabilecek kaliteli bitkisel bir yağ türüdür.
Tohumlarda bulunan yağ çıkartıldıktan sonrasında, hayvan yemi olarak kullanılabileceği şeklinde hayvan sütündeki yağ oranını da arttırır.
Faydalı bir bitki olan haşhaş, uyuşturucu etkiye sebep olabildiğinden dolayı doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Haşhaş faydaları şu şekilde sıralanabilir;
Haşhaş tohumu
Kaynaklar şunları ihtiva eder: USDA
· Porsiyon Miktarı: 100 g100 g
· Kalori (kcal) 524
· Toplam yağ 42 g
· Doymuş Yağ 4,5 g
· Çoklu Doymamış Yağ 29 g
· Tekli Doymamış Yağ 6 g
· Trans yağ 0 g
· Kolesterol 0 mg
· Sodyum 26 mg
· Potasyum 719 mg
· Karbonhidrat 28 g
· rejim Lifi 20 g
· Şeker 3 g
· Protein 18 g
· A Vitamini
· 0 IU
· C Vitamini
· 1 mg
· Kalsiyum
· 1.438 mg
· Demir
· 9,8 mg
· D Vitamini
· 0 IU
· B6 Vitamini
· 0,2 mg
· Kobalamin
· 0 µg
· Magnezyum
· 347 mg
Dış Kaynaklar
https://www.Sabah.Com.Tr/saglik/2019/04/30/hashasin-faydalari-nelerdir-hashas-nerede-yetisir
https://www.Dw.Com/tr/ha%C5%9Fha%C5%9F-ekiminde-rekor/a-17223464
http://tucaum.Ankara.Edu.Tr/wp-content/uploads/sites/280/2015/08/tucaum6_7.Pdf
https://tr.Wikipedia.Org/wiki/Ha%C5%9Fha%C5%9F
https://www.kilistengelsin.com/files/cap/images/image.png